Wegański krem daktylowo-kakaowy
Zdrowe słodycze to jest to! A jeśli jeszcze możemy je zrobić sami w domu i to z dosłownie trzech składników, to jest jeszcze większa radość. I taki jest właśnie wegański krem daktylowo-kakaowy. Wystarczy tylko zmiksować namoczone wcześniej daktyle, dodać kakao i odrobinę przypraw. Powstanie nam pyszny krem, który możemy wykorzystać do posmarowania naleśników, do przełożenia ciasta, czy po prostu do chrupiących tostów. Albo wyjadać wprost ze słoika 😍.
Pycha, serdecznie Wam polecam!
Wegański krem daktylowy
Czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia
Składniki:
- 200 g daktyli
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
Daktyle
wkładamy do miski, zalewamy je wrzątkiem. Wszystkie owoce powinny być
przykryte wodą. Odstawiamy je na około 60 minut, aż zmiękną.
Przed blendowaniem upewniamy się, że daktyle nie mają resztek pestek.
Owoce
przekładamy do blendera i wlewamy 3/4 wody, w której się moczyły.
Blendujemy na gładką masę. Gdyby się okazało, że krem jest za gęsty dolewamy nieco wody i ponownie blendujemy, aż do osiągnięcia
odpowiedniej konsystencji. Dodajemy przyprawy i kakao i ponownie blendujemy.
Krem możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Krem możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Komentarze
Prześlij komentarz