Zupa-krem z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej)
Podczas diety warzywno-owocowej jemy nie tylko surowe warzywa, ale także te gotowane. Jedną z postaci ich podawania, które bardzo lubię są gęste zupy-kremy. Można je zrobić ze wszystkich dozwolonych warzyw, natomiast moją ulubioną jest zupa krem z kalafiora. Wspaniale rozgrzewa z odrobiną chili.
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety, a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej, w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi:
- sałatkę z pieczonych buraków
- grillowaną cykorię z salsą pomidorową
- surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem
- pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem
- zupę krem z białych warzyw
- sos czosnkowy z kalafiora
- młoda kapusta z koperkiem
- chłodnik z buraków
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
Zupa krem z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kawałek selera
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/3 łyżeczka papryki
- szczypta płatków chili
- rukola do posypania
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby były nią przykryte. Gotujemy przez 10 minut, po czym dodajemy pokrojonego kalafiora, uzupełniamy wodą, tak aby kalafior był nią przykryty. Gotujemy, aż kalafior będzie miękki. Następnie dodajemy przyprawy i dokładnie blendujemy. Podajemy posypany świeża rukolą.
Pyszne!!!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
Usuń