Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym (bez pieczenia)

brazowe-ciastka-w-metalowej-foremce
Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym

W mojej kuchni bardzo cenię sobie szybkie i proste przepisy. Dotyczy to zarówno dań wytrawnych, jak i słodkości. Na pewno wiele z Was uważa tak samo. A co zrobić gdy mamy ochotę na słodkie ciacho, ale nie chce się nam włączać piekarnika, albo po prostu go nie posiadamy? Wtedy robimy takie pyszne czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym. Lekko słonawe krakersy idealnie się komponują z czekoladą, a przygotowanie tych ciasteczek jest banalnie proste.

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie tez inne przepisy na ciastka:





Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym

Proporcje na 4 foremki o średnicy12 cm

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki
Spód:
  • 170 g krakersów
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao

Masa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego

 

Wykonanie:

Foremki wykładamy folią spożywczą. Składniki spodu dokładnie blendujemy i gotową masą wylepiamy foremki. Wkładamy do lodówki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, garnuszek zdejmujemy z kuchenki i dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy, a gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy na foremki z ciastem. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Przed podaniem wyjmujemy z foremek i folii, ozdabiamy krakersami.


Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym

Komentarze

Prześlij komentarz