Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym (bez pieczenia)
Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym |
W mojej kuchni bardzo cenię sobie szybkie i proste przepisy. Dotyczy to zarówno dań wytrawnych, jak i słodkości. Na pewno wiele z Was uważa tak samo. A co zrobić gdy mamy ochotę na słodkie ciacho, ale nie chce się nam włączać piekarnika, albo po prostu go nie posiadamy? Wtedy robimy takie pyszne czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym. Lekko słonawe krakersy idealnie się komponują z czekoladą, a przygotowanie tych ciasteczek jest banalnie proste.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie tez inne przepisy na ciastka:
- Muffiny marchewkowe z orzechami
- Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi
- Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi
- Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi
- Drożdżówki z agrestem i kruszonką
- Szwedzkie bułeczki kardamonowe
- Bułeczki cynamonowe
- Faworki z piekarnika
- Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread
- Bułeczki czekoladowo-cynamonowe
- Róże z jabłka w cieście francuskim
Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym
Proporcje na 4 foremki o średnicy12 cm
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
SkładnikiSpód:
- 170 g krakersów
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
Masa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietanki kremówki
- 2 pełne łyżki masła orzechowego
Wykonanie:
Foremki wykładamy folią spożywczą. Składniki spodu dokładnie blendujemy i gotową masą wylepiamy foremki. Wkładamy do lodówki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, garnuszek zdejmujemy z kuchenki i dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy, a gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy na foremki z ciastem. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń