Makaronowa sałatka z wakame
Dziś ostatni dzień Karnawału, czyli koniec kulinarnego szaleństwa i powrót na właściwe tory w naszym menu. Oczywiście z tymi właściwymi torami, to żart, ale im bliżej wiosny, tym człowiek bardziej tęskni za lekkim jedzeniem. Z tego powodu, jak co roku, na blogu pojawi się teraz sporo lżejszych propozycji i pomysłów.
Makaronowa sałatka z wakame to właśnie jedna z nich. Pyszna, zdrowia, kolorowa i oczywiście bardzo smaczna. I szybka do przygotowania. We wpisie poczytacie także o glonach wakame i z czym to się je?
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem glonów wakame:
- sałatka z wakame i ogórkiem
- orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem
- ryżowa sałatka z lososiem i wakame
Makaronowa sałatka z wakame |
Glony wakame - co to jest?
Wakame to popularny i chętnie spożywany składnik kuchni azjatyckiej.
Glony wakame to odmiana wodorostów należąca do grupy brunatnic. Rosną
w wodzie na głębokości około 6 metrów. To cenne źródło wielu witamin
(A, C, E, K) składników mineralnych (wapń, żelazo, jod, magnez, mangan i kwas foliowy).
Charakteryzują
się lekko słodkawym smakiem. Są bardzo popularne w
Japonii, a od niedawna pojawiają się także na naszych stołach. Wakame
są małokaloryczne (45 kcal w 100 g), a także posiadają niska zawartość
węglowodanów i tłuszczów, przez co są pomocne przy odchudzaniu. Istotną
role odgrywa tu też fukoksantyna. To brązowy barwnik, który hamuje
akumulację tłuszczów w komórkach i stymuluje ich utlenianie.
Wodorosty
można kupić w formie suszonej lub w solance. Ta druga forma jest
zdecydowanie wygodniejsza, ponieważ wystarczy tylko odcedzić płyn i
glony są gotowe do jedzenia. Natomiast suszone wodorosty trzeba najpierw
namoczyć w zimniej wodzie. Warto pamiętać, że glony bardzo mocno
zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie.
Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Makaronowa sałatka wakame
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:
- 1,5 szklanki ugotowanego cienkiego makronu ryżowego
- 1,5 szklanki glonów wakame z solanki
- 3 namoczone grzybki mun
- 1,5 łyżeczki prażonego sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 zielony ogórek
- 1 marchewka
Wykonanie:
Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Ogórek kroimy w paseczki, a marchewkę we wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Grzybki kroimy w cieniutkie paseczki. W szklance mieszamy wszystkie płynne składniki i cukier. Warzywa, glony, grzyby i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz