Muffiny jak pączki (dought muffins)
Koniec Karnawału to ostatni moment, kiedy możemy sobie pozwolić na szaleństwa w kuchni, bo potem już zostanie nam tylko dieta 😍. Dziś mam dla Was przepis na muffiny jak pączki, czyli takie dwa w jednym: niby pączki, ale nieco mniej kaloryczne, bo nie są smażone, tylko pieczone. A oznacza to, że można je jeść bez zbytnich wyrzutów sumienia. Prawda, że fajny pomysł?
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne słodkie inspiracje:
- Donaty (donuts) z piekarnika
- Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem
- Churros con chocolate
- Donaty (donuts)
- Faworki, czyli chrust II
- Churros
- Chrust czyli faworki
- Pączki z pomarańczową konfiturą
- Pączki serowe
Muffiny jak pączki |
Muffiny jak paczki (dought muffins)
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje na 12 sztuk
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
- 40 g roztopionego masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 3/4 łyżki cynamonu
Wykonanie
Wszystkie składniki powinni być w temperaturze pokojowej.
W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej te mokre. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W formie do muffinek układamy papierowe papilotki i napełniamy je ciastem. Pieczemy je około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu przekładamy na kratkę i jeszcze gorące malujemy masłem, a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz