Muffiny jak pączki (dought muffins)

okragle-ciasta-z-cynamonem-i-cukrem

Koniec Karnawału to ostatni moment, kiedy możemy sobie pozwolić na szaleństwa w kuchni, bo potem już zostanie nam tylko dieta 😍. Dziś mam dla Was przepis na muffiny jak pączki, czyli takie dwa w jednym:  niby pączki, ale nieco mniej kaloryczne, bo nie są smażone, tylko pieczone. A oznacza to, że można je jeść bez zbytnich wyrzutów sumienia. Prawda, że fajny pomysł?
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie także inne słodkie inspiracje:

 
Muffiny jak pączki


Muffiny jak paczki (dought muffins)

Czas przygotowania:  40 minut
Proporcje na 12 sztuk
Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka


Dodatkowo:
  • 40 g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 łyżki cynamonu



Wykonanie

Wszystkie składniki powinni być w temperaturze pokojowej.
W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej te mokre. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy do połączenia się składników. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W formie do muffinek układamy papierowe papilotki i napełniamy je ciastem. Pieczemy je około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu przekładamy na kratkę i jeszcze gorące malujemy masłem, a  następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.






Komentarze