Pieczona dynia z jarmużem i fetą
Obiad, który robi się praktycznie sam? O taaak, bardzo lubię takie dania! I dziś mam dla Was właśnie taką pyszną propozycję. Pieczona dynia z jarmużem i fetą to idealna propozycja na obiad czy też na ciepłą kolację dla tych, którzy kochają warzywa, a nie lubią spędzać zbyt dużo czasu przy przysłowiowych garach. No a poza tym pieczone warzywa są przepyszne.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na pieczone warzywa:
- Pieczone bakłażany z kuskusem i pomidorami
- Pieczone szparagi z cytryną i parmezanem
- Pieczony bakłażan
- Faszerowane pieczarki na grilla
- Pieczony kalafior z przyprawami
- Pieczone warzywa według Yotam Ottolenhgi
- Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem
- Jesienne pieczone warzywa
- Bakłażan zapiekany z serkiem
- Pieczona kapusta
- Pieczony kalafior
- Pieczone kolorowe buraki
- Pieczone frytki z batatów
- Pieczone młode warzywa
Pieczona dynia z jarmużem i fetą |
Pieczona dynia z jarmużem i fetą
Czas przygotowania: 50 minutSkładniki:
- 1 mała dynia Hokkaido lub piżmowa
- 1/2 opakowania jarmużu
- 50 g sera feta
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- suszony tymianek
- sól
- pieprz
- szczypior do posypania
- sok z cytryny
Wykonanie:
Dynię kroimy w grubą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W żaroodpornym naczyniu mieszamy oliwę, czosnek i przyprawy. Dodajemy dynię i obtaczamy ją w oliwie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, powinna być la dente.
W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w piórka, pomidorki kroimy na pół. Wszystko wraz z jarmużem dodajemy do dyni i dokładnie mieszamy. Posypujemy pokruszona fetą. Pieczemy przez około 5-10 minut, żeby jarmuż nieco zmiękł. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem i skrapiany sokiem z cytryny.
Pieczona dynia z jarmużem i fetą |
Komentarze
Prześlij komentarz