Wegańska kokosowa owsianka z owocami i orzechami
Pysznie, zdrowo i kolorowo zacząć nowy dzień to jest to! I takie jest właśnie moje dzisiejsze śniadanko. Wegańska kokosowa owsianka z owocami i orzechami ma piękny energetyczny kolor, dzięki sproszkowanej różowej pitai, a także dzięki dodatkom, czyli czerwonej porzecze, którą zmroziłam latem, po zerwaniu z własnego krzaczka i ziarenkom granata. Przygotowałam ją na bazie napoju roślinnego, czyli kokosowego "mleka". Mleko kokosowe przygotowałam w domu, (tutaj znajdziecie przepis jak je zrobić), jest pyszne i idealnie się komponuje z płatkami owsianymi.
Na blogu znajdziecie także inne pyszne i zdrowe inspiracje na poranną owsiankę:
- Wegańska kokosowa owsianka z owocami
- Kokosowa jesienna owsianka
- Owsianka z masłem orzechowym
- Nocna owsianka z owocami lata
- Kokosowa owsianka z mango
- Nocna owsianka z mandarynką i granatem
- Owsianka z borówką amerykańską i chia
- Owsianka z kiwi i bananem
Wegańska kokosowa owsianka z owocami i orzechami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 5 kopiastych łyżek płatków owsianych górskich
- 1 szklanka "mleka" kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sproszkowanej różowej pitai
- garść włoskich orzechów
- kilka gałązek czerwonych porzeczek (u mnie mrożone)
- ziarenka granatu
- płatki kokosowe
- 1/2 łyżeczki czarnego sezamu
Wykonanie:
Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, sól i odstawiamy na 20 minut. Następnie gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 5 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Po odstawieniu garnuszka z kuchenki dodajemy sproszkowaną pitaję i miód. Bardzo dokładnie mieszamy.
Owsiankę przekładamy do miski i posypujemy pozostałymi składnikami.
Po odstawieniu garnuszka z kuchenki dodajemy sproszkowaną pitaję i miód. Bardzo dokładnie mieszamy.
Owsiankę przekładamy do miski i posypujemy pozostałymi składnikami.
Komentarze
Prześlij komentarz