Czekoladowe gofry
Przy piątku przychodzę do Was z bardzo pysznym, a zarazem prostym do zrobienia dankiem. Czy może deserem? Sama w sumie nie wiem 😀. Tak czy siak, gofry wszyscy uwielbiają, i mali i duzi. Dziś mam dla Was wersję czekoladową, którą wypatrzyłam u Moniki Pysznie czy przepysznie. I muszę przyznać, że to jedne z lepszych gofrów jakie jadłam. Przepis jest banalnie posty, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. A dodatki połóżcie na nich, takie jakie lubicie najbardziej. Ja dałam bitą śmietanę, czerwone pomarańcze i zamrożone latem porzeczki z własnego krzaczka.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne pomysły nas gofry:
- Gofry z bitą śmietaną i granatem
- Gofry
- Mleczne gofry ryżowe
- Razowe gofry orkiszowe bez cukru
- Gofry żytnie pełnoziarniste
Czekoladowe gofry |
Czekoladowe gofry
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:
- 330 ml mleka
- 70 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 30 g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2 jajka
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam gofry...
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba to nadrobić :)
Usuń