Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką

zolte-bulki-z-posypka


Dziś mam dla Was przepyszne i bardzo puchate drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką. Przepis jest autorstwa Justynki z bloga Tysia gotuje. Tysia szalała ostatnio na Instagramie i jak zobaczyłam te bułki, to nie mogłam się powstrzymać i od razu pobiegłam do kuchni, żeby zabrać się za ich przygotowanie. Całe szczęście, że miałam mały zapas drożdży w domu.
Ja uwielbiam drożdżowe ciasta, podczas pieczenia tak przepięknie pachnie w całym domu, że człowiek nie może się doczekać kiedy ciasto przestygnie i będzie je można jeść.
Dzisiejsze bułki nie mają nadzienia, posypane są tylko cynamonową kruszonką i baaardzo uzależniają. Jestem pewna, że na jednej się nie skończy 😃 


Kulinarne inspiracje 


Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na drożdżowe ciasto:

Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką



Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką

Proporcje na 9-12 bułek, forma o wymiarach 26 x 32 cm
Czas przygotowania: 150 minut
Składniki:   

  • 3/4 szklanki mleka (200 ml)
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego i wystudzonego masła
Kruszonka:
  • 25 g zimnego masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka


Wykonanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, suche drożdże, cukier, sól. Dodajemy letnie mleko i jajka. Wszystko wyrabiamy przy pomocy miksera. Po 2 minutach dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy przez 8-10 minut, aż będzie ładnie odchodziło od ścianek miski.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat i przez chwilę wyrabiamy rękami. Ciasto dzielimy na 9 lub 12 równych części. Najlepiej wykorzystać do tego wagę. Z każdego kawałka formujemy bułeczki, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, w 1 cm odstępach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i czekamy 25-30 minut, aż wyrosną.
W międzyczasie zagniatamy składniki kruszonki. Trzymamy ją w lodówce. 
W miseczce mieszamy jajko z mlekiem. Każdą bułeczkę dokładnie malujemy i posypujemy kruszonką.
Bułeczki pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół).
Po upieczeniu studzimy na kratce.





Komentarze

Prześlij komentarz