Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką
Dziś mam dla Was przepyszne i bardzo puchate drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką. Przepis jest autorstwa Justynki z bloga Tysia gotuje. Tysia szalała ostatnio na Instagramie i jak zobaczyłam te bułki, to nie mogłam się powstrzymać i od razu pobiegłam do kuchni, żeby zabrać się za ich przygotowanie. Całe szczęście, że miałam mały zapas drożdży w domu.
Ja uwielbiam drożdżowe ciasta, podczas pieczenia tak przepięknie pachnie w całym domu, że człowiek nie może się doczekać kiedy ciasto przestygnie i będzie je można jeść.
Dzisiejsze bułki nie mają nadzienia, posypane są tylko cynamonową kruszonką i baaardzo uzależniają. Jestem pewna, że na jednej się nie skończy 😃
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na drożdżowe ciasto:
- Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami
- Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach
- Drożdżowe ciasto ze śliwkami
- Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym
- Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami
- Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami
- Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli
- Dyniowe ślimaczki drożdżowe
- Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera
- Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą
- Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutą
- Puchate ciasto drożdżowe
- Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą
- Drożdżowy wieniec cynamonowy, estoński kringel
- Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
- Drożdżowki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
- Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami
Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką |
Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką
Proporcje na 9-12 bułek, forma o wymiarach 26 x 32 cmCzas przygotowania: 150 minut
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka (200 ml)
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 80 g roztopionego i wystudzonego masła
- 25 g zimnego masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, suche drożdże, cukier, sól. Dodajemy letnie mleko i jajka. Wszystko wyrabiamy przy pomocy miksera. Po 2 minutach dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy przez 8-10 minut, aż będzie ładnie odchodziło od ścianek miski.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat i przez chwilę wyrabiamy rękami. Ciasto dzielimy na 9 lub 12 równych części. Najlepiej wykorzystać do tego wagę. Z każdego kawałka formujemy bułeczki, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, w 1 cm odstępach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i czekamy 25-30 minut, aż wyrosną.
W międzyczasie zagniatamy składniki kruszonki. Trzymamy ją w lodówce.
W miseczce mieszamy jajko z mlekiem. Każdą bułeczkę dokładnie malujemy i posypujemy kruszonką.
Bułeczki pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół).
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Idealne...
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :)
Usuń