Dutch baby - pieczony naleśnik
Dutch baby - pieczony naleśnik, to jest prawdziwy hit! Zupełnie nie wiem czemu tak długo zwlekałam z przygotowaniem go w mojej kuchni. Powiem Wam, że to jest prawdziwa rewelacja. Pracy przy nim tyle co nic, niezbędna nam jest tylko żeliwna patelnia lub jakieś naczynie żaroodporne. A na wierzchu układamy, to co najbardziej lubimy. U mnie jest cukier puder i owoce, czyli najprościej, jak się da.
Tym razem zrobiłam dutch baby w wersji słodkiej, ale chodzi za mną wersja wytrawna. Już myślę co tam dobrego mogłabym na nim położyć? 😊
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także przepisy na:
Dutch baby - pieczony naleśnik |
Dutch baby - pieczony naleśnik
Czas przygotowania: 45 minut
Proporcje na patelnię o średnicy 27 cm
Składniki:
- 1 kopiasta łyżka masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
- ulubione owoce
- cukier puder
Wykonanie:
W misce miksujemy wszystkie składniki na naleśnik, oprócz masła. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawimy na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza wraz z żeliwną patelnią. Gdy się nagrzeje, na patelni kładziemy masło i rozpuszczamy je, smarując też boki naczynia. Wlewamy ciasto i pieczemy przez około 30 minut, aż naleśnik ładnie się zezłoci.
Po wyjęciu patelni z piekarnika, naleśnik oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz