Kopytka z burakami
Kocham kluchy 😍. Każde! Czy to zwykły makaron, czy to kopyta czy też leniwe. I na słodko i na wytrawnie. Mogłabym je jeść na okrągło, tylko wtedy nie wiem co na to powiedziałaby moja waga ? 😃
Tym razem zapraszam Was na kopytka z burakami. To klasyczne kopytka do których dodałam po prostu buraki. Ich smak zmienił się bardzo delikatnie, natomiast uzyskały one dzięki temu przepiękny kolor. Możemy je podać tradycyjnie z gulaszem, a także z sosem serowym lub po prostu przesmażyć z czosnkiem na oliwie, a potem posypać tartym parmezanem. Będzie pysznie!
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne pomysły na kopytka:
Kopytka z burakami
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków
- 1 jajko
- ok 150-180 g mąki pszennej
- sól do smaku
Wykonanie:
Warzywa ścieramy na drobnej tarce lub mielimy w maszynce. Umieszczamy w misce wraz z pozostałymi składkami. Zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na kopytka. Gdyby było za rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i
dzielimy na kawałki, podsypujemy mąką i z każdego kawałka formujemy
wałeczek, który następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm.
W
dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kopytka i od
momentu wypłynięcia klusek, gotujemy przez 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką
cedzakową i układamy na talerzu.
Komentarze
Prześlij komentarz