Drożdżowe bułeczki z budyniem
Kto śledzi mojego bloga doskonale wie, że uwielbiam ciasto drożdżowe. I to w każdej postaci i z każdym dodatkiem. Ale chyba najbardziej lubię cały ten proces przygotowywana ciasta, zapach drożdży podczas fermentacji i później podczas pieczenia. Moim zdaniem tak właśnie pachnie prawdziwy dom!
Dziś mam dla Was pyszne puchate drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt sie im nie oprze.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki:
- Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką
- Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi
- Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi
- Drożdżówki z agrestem i kruszonką
- Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem
- Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
- Szwedzkie bułeczki kardamonowe
- Bułeczki cynamonowe
- Bułeczki czekoladowo-cynamonowe
- Rogaliki z jabłkami
- Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem
- Jagodzianki do odrywania
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami
- Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem
- Drożdżówki z owocami i kruszonką
Drożdżowe bułeczki z budyniem |
Drożdżowe bułeczki z budyniem
Czas przygotowania: około 120 minut
Składniki
Ciasto:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 65 g roztopionego masła
- 65 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- jajko do pomalowania bułek
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 500 ml mleka
- opcjonalnie 2-3 łyżki cukru
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ok. 1 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
- kilka truskawek - opcjonalnie
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut.
W międzyczasie szykujemy budyń. Gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym, że dodajemy tylko 500 ml mleka. Powstanie nam gęsty krem. Jeśli będzie dla Was za mało słodki dodajcie więcej cukru. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie szykujemy budyń. Gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym, że dodajemy tylko 500 ml mleka. Powstanie nam gęsty krem. Jeśli będzie dla Was za mało słodki dodajcie więcej cukru. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po ok. 60 minutach ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i dzielimy na 10 równych części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W każdej bułeczce robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i wypełniamy je budyniem. Ja użyłam rękawa cukierniczego. Każdą bułeczkę malujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu studzimy na kratce.
W szklance mieszamy cukier z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem polewamy wystudzone bułeczki. Dekorujemy kawałkami truskawek.
W szklance mieszamy cukier z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem polewamy wystudzone bułeczki. Dekorujemy kawałkami truskawek.
Komentarze
Prześlij komentarz