Kokosowa babka majonezowa z lukrem

ciast-z-bialym-lukrem-i-kokosem


Wielkanocne wypieki, to nieodzowny element tych wiosennych świąt. Na naszym świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć całej gamy kolorowych mazurków, wilgotnych i delikatnych serników, paschy wypełnionej po brzegi bakaliami, no i oczywiście bab. Pieczemy puchate baby drożdżowe z rodzynkami, babki piaskowe i ucierane.
Dziś natomiast mam dla Was przepis na najprostszą babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest bardzo delikatna i wilgotna, a jej przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. No i smakuje bosko!


Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha:

Kokosowa babka majonezowa z lukrem





Kokosowa babka majonezowa z lukrem

Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
  • 100 ml delikatnego majonezu
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklana wiórków kokosowych
Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe
  • płatki kokosowe


Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką.
W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól, proszek do pieczenia i wiórki. Całość przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 55 minut.
W międzyczasie robimy lukier. Sok z cytryny ucieramy z pudrem.
Gdy babka chwilę przestygnie wyjmujemy ją z formy i studzimy na kratce. 
Przed podaniem dekorujemy lukrem, wiórkami i płatkami kokosowymi.









Komentarze

Prześlij komentarz