Mini babeczki wielkanocne
Dziś mam dla Was wielkanocne słodkości, ale podane nieco inaczej, czyli w wersji mini. W takiej wersji można upiec prawie wszystkie ciasta. Mini babeczki wielkanocne przygotowałam na bazie bardzo prostego ciasta ucieranego. Są dziecinnie proste do zrobienia, więc dzieci na pewno z przyjemnością Wam w tym pomogą.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha:
- Kokosowa babka majonezowa z lukrem
- Drożdżowa babka z bakaliami
- Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami
- Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach
- Cytrynowa babka z kolorową posypką
- Zielona babka piaskowa z lukrem
- Owsiane ciasto z jabłkami i kremem
- Cytrynowe mini babeczki wielkanocne
- Pascha wielkanocna
- Prosta pomarańczowa babka
- Mazurek kajmakowy
- Babka cytrynowa z polewą czekoladową
- Babka majonezowa
Mini babeczki wielkanocne
Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na 12 babeczek
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej 550
- 200 g rozpuszczonego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- cukier puder
Wykonanie:
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik
nagrzewamy do 170 stopni. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.
Małymi porcjami dodajemy mąki, tłuszcz i proszek do pieczenia, cały czas
delikatnie mieszając ciasto.
Ciasto delikatnie przelewamy do silikonowej foremki na mini babeczki i pieczemy około 25-30 minut. Po 10 minutach babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy je na kratce.
Gdy babeczki całkiem przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
Z mojej foremki wychodzą babeczki o wysokości 4 cm i średnicy 6 cm.
Ciasto delikatnie przelewamy do silikonowej foremki na mini babeczki i pieczemy około 25-30 minut. Po 10 minutach babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy je na kratce.
Gdy babeczki całkiem przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
Z mojej foremki wychodzą babeczki o wysokości 4 cm i średnicy 6 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz