Sałatka z łososiem i awokado
Uwielbiam takie proste i pyszne danka! Sałatka z łososiem i awokado nie dość, że pięknie wygląda i jest bardzo zdrowa, to jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę.
Pamiętajcie, aby zawsze kupować ryby wędzone za zimno. Dzięki takiej formie wędzenia, ryby zachowują więcej wartości odżywczych.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne przepisy na sałatki:
- Sałatka szwajcarska
- Kolorowa sałatka meksykańska
- Sałatka meksykańska ananasem
- Sałatka z awokado i jajkiem
- Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów
- Sałatka z kaszką kuskus i mango
- Sałatka z kuskusem i cukinią
- Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem
- Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką
- Sałatka z kaszką kuskus i szparagami
- Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami
- Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem
- Sałatka z krewetkami i różowym sosem
- Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem
Sałatka z łososiem i awokado
Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:
- 2-3 garści miksu sałat
- 3 plasterki wędzonego za zimno łososia
- 1/2 awokado
- garść pomidorków koktajlowych
- garść orzechów laskowych
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- czarny sezam do posypania
- natka pietruszki
Awokado kroimy w cienkie plastry, pomidorki kroimy na pól, sezam i orzechy delikatnie prażymy na suchej patelni.
W misce układamy miks sałat, plasterki łososia, awokado i pomidorki koktajlowe.
W szklance mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatkę i posypujemy sezamem, natką oraz orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz