Warzywna sałatka w makaronowych muszelkach
Dziś na blogu makaronowe love, czyli duet idealny - kolorowe i chrupiące warzywa w towarzystwie makaronu. Tym razem wykorzystałam makaronowe muszle, które wypełniłam po brzegi pokrojoną papryką, ogórkiem i cebulą. Dodałam jeszcze zielony groszek i wszystko wyszło bardzo apetycznie. A poza tym danie jest bardzo łatwe do przygotowania i zajmie nam mało czasu. I zobaczcie jak pięknie się ta warzywna sałatka w makaronowych muszelkach prezentuje.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne pomysły na pyszne sałatki:
- Ryżowa sałatka z ananasem i kukurydzą
- Sałatka z kukurydzą i ananasem
- Makaronowa sałatka z szynką i żółtym serem
- Sałatka makaronowa z brokułem i papryką
- Makaronowa sałatka z wakame
- Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą
- Sałatka meksykańska z ananasem
- Sałatka szwajcarska
- Sałatka z pęczakiem i fetą
- Sałatka z winną gruszką i grillowanym kurczakiem
- Sałatka z bulguru ze świeżymi warzywami
- Jarzynowa sałatka ze śledziem
- Sałatka śledziowa z buraczkami
- Sałatka z dynią i figami
- Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem
- Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem
- Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy
- Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami
- Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem
- Sałatka z krewetkami i różowym sosem
- Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem
Warzywna sałatka w makaronowych muszelkach |
Warzywna sałatka w makaronowych muszelkach
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu muszli
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka zielonego mrożonego groszku
- 1/2 zielonego ogórka
- 2 łyżki posiekanej natki
Sos:
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i przelewamy delikatnie zimną wodą. Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Warzywa (oprócz groszku) kroimy w drobną kostkę i wraz z natką wrzucamy do miski. W szklance mieszamy składniki sosu, a następnie mieszamy go z warzywami. Muszle napełniamy sałatką i układamy na talerzu.
Warzywa (oprócz groszku) kroimy w drobną kostkę i wraz z natką wrzucamy do miski. W szklance mieszamy składniki sosu, a następnie mieszamy go z warzywami. Muszle napełniamy sałatką i układamy na talerzu.
Komentarze
Prześlij komentarz