Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie
Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie |
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami!
Biały barszcz czy żurek?
Tylko teraz nasuwa się nam pytanie czy to ma być biały barszcz czy żurek? Jaka jest różnica między tymi zupami, a może jednak nie ma żadnej? Już spieszę z wyjaśnieniami. Oczywiście te dwie zupy różnią się miedzy sobą, podstawowa sprawa to sposób w jaki są one zakwaszane. Wszystkie zupy zakwaszane przy pomocy naturalnych kwasów owocowych czy warzywnych, to barszcze, natomiast te gotowane z dodatkiem z zakwaszanej mąki, to są żury i żurki.
Natomiast w wielu domach i biały barszcz i żurek przygotowuje się na bazie zakwasów mącznych, różnicując się w zależności od tego z jakiego rodzaju mai powstał dany zakwas. I tak, w pierwszym przypadku, czyli gdy mówimy o żurku, gotujemy go z dodatkiem zakwasu żytniego, natomiast biały barszcz powstaje na bazie zakwasu zrobionego z mąki pszennej.
Natomiast dziś chciałam Was zaprosić na biały barszcz, taki jaki gotowała moja babcia, Zawsze pojawiał się u nas na stole w wielkanocną niedzielę. Sekretnym składnikiem, który do niego zawsze dodawała była serwatka pozostała po przygotowaniu białego sera na wielkanocną paschę. Zupa ta była podawana jako kompletny posiłek, czyli na talerzu mogliśmy znaleźć pokrojoną w plasterki białą domową kiełbasę, ugotowane na twardo jajko i ugniecione ziemniaki. Staram się w pełni kultywować tę rodzinną tradycję, więc w moim białym barszczu będzie również domowa biała kiełbasa i serwatka. Bezcenne jest wracać do beztroskich czasów i smaków dzieciństwa.
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Tradycyjny wielkanocny biały barszcz na zakwasie
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:
- pęczek włoszczyzny
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 suszone grzyby
- 6 białych surowych kiełbas
- 200 ml pszennego zakwasu
- 1 szklanka serwatki
- 200 ml śmietany
- sok z kiszonej kapusty do smaku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka majeranku
Dodatkowo:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 ugotowane ziemniaki
Komentarze
Prześlij komentarz