Cukier aromatyzowany bzem
To był maj, pachniała Saska Kępa szalonym zielonym bzem 💚. Chyba nie ma osoby, która nie znałaby tekstu piosenki Maryli Rodowicz pod tytułem Małgośka. Ja wychowałam się na właśnie na Saskiej Kępie i potwierdzam, że tekst napisany przez Agnieszkę Osiecką jest w 100% prawdziwy. Uwielbiam i zapach bzu i jego piękne kwiaty i oczywiście mam go w swoim ogródku.
A jeśli chcecie zachować jego zapach na dłużej, to zróbcie sobie cukier aromatyzowany bzem. Jego przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a po otwarciu słoiczka z takim cukrem poczujecie zapach bezowych kwiatów na nowo.
Cukier aromatyzowany bzem |
Cukier aromatyzowany bzem
Czas przygotowania: 30 minut + czas suszeniaSkładniki:
- 1,5 szklanki kwiatków bzu
- 1 szklanka cukru
Wykonanie:
Kwiatki na przemian z cukrem układamy warstwowo z słoiku i zakręcamy go. Odstawiamy na 48 godzin. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem, żeby cukier oblepił kwiatki.
Komentarze
Prześlij komentarz