Jogurtowy sernik na zimno z mango
Sernik jogurtowy jest mało słodki, wiec jeśli wolicie słodsze ciasta, dodajcie do niego po prostu więcej cukru pudru.
Jogurtowy sernik na zimno z mango |
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne smakowite pomysły na serniki na zimno:
- Dietetyczny jogurtowiec na zimno
- Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką
- Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii
- Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami
- Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską
- Ciasto śnieżny puch z granatem
- Ciasto śnieżny puch z limonką
- Agrestowy sernik na zimno
- Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską
- Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską
- Sernik jagodowy na zimno
Jogurtowy sernik na zimno z mango
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Czas przygotowania: 60 minut - czas chłodzenia
Składniki
Masa mango:
- 650 g jogurtu greckiego
- 500 g pulpy z mango
- 7 łyżeczek żelatyny*
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 limonki
Masa jogurtowa:
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki żelatyny*
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 limonki
Dodatkowo:
- truskawki do przybrania
*
zawsze warto sprawdzić na opakowaniu żelatyny na jaką ilość masy jest
przeznaczona. Czasami moc żelatyny u różnych producentów jest inna.
Wykonanie
Masa mango:
Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut.
Żelatynę delikatnie podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Formę wykładamy folią spożywczą.
W
misce mikserem ubijamy jogurt z cukrem pudrem, sokiem z limonki i pulpą mango. Dwoma łyżkami
masy hartujemy żelatynę, a następnie wlewamy ją do masy jogurtowej, cały
czas miksując.
Masę wlewamy do formy. Wkładamy do
lodówki, aż stężeje.Masa jogurtowa:
Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut.
Żelatynę delikatnie podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.W misce blendujemy jogurt, cukier puder, sok z limonki i przestudzoną żelatynę. Wylewamy na masę owocową. Wkładamy do lodówki, na 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aż stężeje.
Przed podaniem sernik dekorujemy truskawkami.
Komentarze
Prześlij komentarz