Kiszona młoda kapusta
Kiszona młoda kapusta, to prawdziwy rarytas. Smakuje zupełnie inaczej, niż ta klasyczna. Jest bardziej delikatna i aromatyczna. Jej młode listki są duże smaczniejsze, niż te dojrzałe. A maj to właśnie najlepszy miesiąc na młodą kapustę.
Serdecznie Was zachęcam do jej przygotowania, może jest trochę pracochłonna, ale za to pyszna no i bardzo zdrowa. Czas kiszenia jest zależny od temperatury otoczenia, warto więc po 3-4 dniach sprawdzić czy jej kwaśność jest już odpowiednia.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kiszonki:
- domowa kiszona kapusta
- kiszone rzodkiewki
- kiszony kalafior
- ogórki małosolne kiszone na sucho
- kiszone pomidory
- ogórki małosolne kimchi
Kiszona młoda kapusta
Czas przygotowania: 30 minut + czas kiszeniaSkładniki:
- 1000 g poszatkowanej młodej kapusty
- 1 łyżeczki soli niejodowanej
- 1 marchewka
Wykonanie:
Marchewkę ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wraz z solą i kapustą wrzucamy ją do dużej miski. Dokładnie mieszamy, a następnie zgniatamy rękoma. Zostawiamy na 60 minut.
W międzyczasie wyparzamy naczynie (garnek gliniany lub słoik), w którym będziemy kisić kapustę. Układamy w nim warstwę warzyw, ugniatamy je drewnianą pałką, aż puszczą sok. I tak sukcesywnie, aż do końca.
Kapustę obciążamy słoikiem, tak aby na powierzchni znajdował się sok. Kapusta nie może pływać poi powierzchni, bo spleśnieje.
Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na 3-4 dni. Dobrze jest ustawić je na talerzu, bo gdy kapusta zacznie fermentować, może kipieć. Po tym czasie sprawdzamy czy kapusta jest już odpowiednio kwaśna.
1 marchewka
Komentarze
Prześlij komentarz