Ryżowa sałatka z łososiem i wakame
Jak już ostatnio pisałam Wam, moje smaki coraz bardziej podążają w stronę Orientu. Bardzo lubię te już coraz mniej egzotyczne dla nas produkty, przyprawy i dania. Kolory, struktury, zapachy i aromaty tej kuchni bardzo działają na moje zmysły.
Dziś na blogu kolejne danie z glonami wakame w roli głównej.Tym razem jest to ryżowa sałatka z łososiem i wakame. Powiem Wam, że łosoś i wakame, to połączenie idealne! Spokojnie możecie też zamiast wędzonego dodać tego ugotowanego na parze lub usmażonego. Będzie równie pysznie.
We wpisie też parę słów na temat tych pysznych i zdrowych glonów.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem glonów wakame:
- sałatka z wakame i ogórkiem
- orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem
- makaronowa sałatka z wakame
Glony wakame - co to jest?
Wakame to popularny i chętnie spożywany składnik kuchni azjatyckiej.
Glony wakame to odmiana wodorostów należąca do grupy brunatnic. Rosną
w wodzie na głębokości około 6 metrów. To cenne źródło wielu witamin
(A, C, E, K) składników mineralnych (wapń, żelazo, jod, magnez, mangan i kwas foliowy).
Charakteryzują
się lekko słodkawym smakiem. Są bardzo popularne w
Japonii, a od niedawna pojawiają się także na naszych stołach. Wakame
są małokaloryczne (45 kcal w 100 g), a także posiadają niska zawartość
węglowodanów i tłuszczów, przez co są pomocne przy odchudzaniu. Istotną
role odgrywa tu też fukoksantyna. To brązowy barwnik, który hamuje
akumulację tłuszczów w komórkach i stymuluje ich utlenianie.
Wodorosty
można kupić w formie suszonej lub w solance. Ta druga forma jest
zdecydowanie wygodniejsza, ponieważ wystarczy tylko odcedzić płyn i
glony są gotowe do jedzenia. Natomiast suszone wodorosty trzeba najpierw
namoczyć w zimniej wodzie. Warto pamiętać, że glony bardzo mocno
zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie.
Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup.Ryżowa sałatka z łososiem i wakame
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:
- 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 1,5 szklanki glonów wakame z solanki
- 1,5 łyżeczki prażonego sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2-3 plastry łososia wędzonego na zimno
Wykonanie:
Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. W szklance mieszamy wszystkie
płynne składniki i cukier.
Glony, ryż i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki łososia.
Glony, ryż i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki łososia.
Komentarze
Prześlij komentarz