Ryżowa sałatka z łososiem i wakame

zielony-ryz-z-ryba

Jak już ostatnio pisałam Wam, moje smaki coraz bardziej podążają w stronę Orientu.  Bardzo lubię te już coraz mniej egzotyczne dla nas produkty, przyprawy i dania. Kolory, struktury, zapachy i aromaty tej kuchni bardzo działają na moje zmysły.
Dziś na blogu kolejne danie z glonami wakame w roli głównej.Tym razem jest to ryżowa sałatka z łososiem i wakame. Powiem Wam, że łosoś i wakame, to połączenie idealne! Spokojnie możecie też zamiast wędzonego dodać tego ugotowanego na parze lub usmażonego. Będzie równie pysznie.
We wpisie też parę słów na temat tych pysznych i zdrowych glonów.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem glonów wakame:

 Glony wakame - co to jest?


Wakame to popularny i chętnie spożywany składnik kuchni azjatyckiej.
Glony wakame to odmiana wodorostów należąca do grupy brunatnic. Rosną w  wodzie na głębokości około 6 metrów. To cenne źródło wielu witamin (A, C, E, K)  składników mineralnych (wapń, żelazo, jod, magnez, mangan i kwas foliowy). 
Charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Są bardzo popularne  w Japonii, a od niedawna  pojawiają się także na naszych stołach. Wakame są małokaloryczne (45 kcal w 100 g),  a także posiadają niska zawartość węglowodanów i tłuszczów, przez co są pomocne przy odchudzaniu. Istotną role odgrywa tu też fukoksantyna. To brązowy barwnik, który hamuje akumulację tłuszczów w komórkach i stymuluje ich utlenianie.
Wodorosty można kupić w formie suszonej lub w solance. Ta druga forma jest zdecydowanie wygodniejsza, ponieważ wystarczy tylko odcedzić płyn i glony są gotowe do jedzenia. Natomiast suszone wodorosty trzeba najpierw namoczyć w zimniej wodzie. Warto pamiętać, że glony bardzo mocno zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie.
Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup.


 Ryżowa sałatka z łososiem i wakame

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • 1,5 szklanki glonów wakame z solanki
  • 1,5 łyżeczki prażonego sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2-3 plastry łososia wędzonego na zimno

Wykonanie:
Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. W szklance mieszamy wszystkie płynne składniki i cukier.
Glony, ryż i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki łososia.





Komentarze