Sałatka z truskawkami i szparagami
To prawdziwie majowa i wiosenna sałatka! Zielone szparagi i czerwone truskawki... jesteście zaskoczeni tym połączeniem? A do tego jeszcze lekko słonawa feta... Ale powiem Wam, że jest przepyszne. Sałatka z truskawkami i szparagami skropiona octem balsamicznym i dobrą oliwą z oliwek to kwintesencja wiosny. Oczywiście smakuje najlepiej z naszymi polskimi szparagami i truskawkami.
Prosto, pysznie i w dosłownie kilka chwil.
Prosto, pysznie i w dosłownie kilka chwil.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne pyszne sałatki ze szparagami w roli głównej:
- ziołowa sałatka ze szparagami
- sałatka z kaszą i zielonymi szparagami
- szparagowa misa rozmaitości
- sałatka z bobem i zielonymi szparagami
- prosta sałatka ze szparagami i jajkiem
- sałatka ze szparagami i burratą
- sałatka z kaszką kuskus i szparagami
- sałatka ze szparagami i mozzarellą
- wiosenna sałatka ze szparagami i ziemniakami
- wiosenna sałatka z zielonymi szparagami
Sałatka z truskawkami i szparagami |
Sałatka z truskawkami i szparagami
Czas przygotowania: 25 minutSkładniki:
- pęczek zielonych szparagów
- ok 10 truskawek
- 2 garści listków szpinaku
- 2 pomidory malinowe
- pokruszony ser feta
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
- kolendra lub inne świeże zioła
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, szparagi gotujemy na parze al dente. Od razu przelewamy zimna wodą. Pomidory kroimy w plastry, truskawki na ćwiartki.
W misce układamy listki szpinaku, pomidory, truskawki i szparagi. Posypujemy serem feta.
W szklance mieszamy ocet, oliwę i przyprawy, gotowym sosem polewamy sałatkę i posypujemy ziołami. Podajemy od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz