Buraki kiszone w kefirze
Buraki kiszone w kefirze |
Lato to czas chłodników, i choć moje dzieci uważają, że zupa na zimno, to nie zupa, to my z mężem je uwielbiamy. W czerwcu najbardziej lubimy chłodnik z botwinki z młodymi buraczkami. A gdy buraczki nieco podrosną robię chłodnik z kiszonych buraków. I właśnie dziś chciałam Was zaprosić po przepis na buraki kiszone w kefirze. Kiszone buraki nadadzą chłodnikowi charakterystycznego posmaku i kwasowości.
Na blogu znajdziecie też przepis na botwinkę kiszoną w maślance. Również jest idealna do chłodnika, na który przepis znajdziecie tutaj → chłodnik z kiszoną botwinką.
Na blogu znajdziecie też przepis na botwinkę kiszoną w maślance. Również jest idealna do chłodnika, na który przepis znajdziecie tutaj → chłodnik z kiszoną botwinką.
Buraki kiszone w kefirze
Czas przygotowania: 15 minut + czas kiszeniaSkładniki:
- 500 g buraków (najlepiej młodych)
- 1 litr kefiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Buraki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek zgniatamy, a imbir kroimy w plasterki. Wszystko umieszczamy w czystym słoju. Kefir mieszamy z przyprawami i zalewamy nim buraki, pamiętając
aby na górze słoika zostawić troszkę miejsca. Podczas procesu
fermentacji wydzielają się gazy, przez co zawartość słoika nieco się
powiększy. Wszystkie buraki powinny być przykryte płynem.
Słój zakręcamy i ustawiamy na blacie kuchennym. W zależności
od temperatury otoczenia buraki będą się kisić od 7 do 14 dni.
Raz dziennie należy odkręcić przykrywkę, aby uszły ze słoika gazy.
Można też buraki zamieszać.
Gdy
buraki będą gotowe chowamy ją do lodówki lub przygotowujemy z nich
chłodnik. Kefir w słoiku może się rozwarstwiać, ale to naturalny
proces i po zamieszaniu znów będzie jednolity.
Komentarze
Prześlij komentarz