Śniadanie mistrzów - wytrawne pełnoziarniste gofry z sadzonym jajkiem i kozim serem
Jak dla mnie wytrawne gofry z sadzonym jajkiem i kozim serem to prawdziwe śniadanie mistrzów. Jest proste do zrobienia, bardzo pożywne i zdrowe, a także pięknie się prezentuje na talerzu. To idealna odmiana dla tradycyjnych kanapek czy jajecznicy. Najlepiej przygotować je na weekendowe rodzinne śniadanie, kiedy to czas nas nie goni i możemy spędzić więcej czasu przy wspólnym posiłki.
Kulinarne inspiracje
- Omlet z zielonym groszkiem i bazylią
- Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem
- Jajko w koszulce z bobem
- Jajecznica po chłopsku z pomidorami
- Szakszuka z ciecierzycą
Wytrawne gofry z sadzonym jajkiem i kozim serem |
Śniadanie mistrzów - wytrawne pełnoziarniste gofry z sadzonym jajkiem i kozim serem
Czas przygotowania: 40 minutSkładniki
Gofry:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju + olej do posmarowania gofrownicy
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- jajka
- pomidory malinowe
- kozi ser
- sól
- pieprz czarny
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzewamy gofrownicę. Delikatnie malujemy ją olejem i
wylewamy na nią odpowiednią ilość ciasta. Pieczemy, aż do uzyskania
chrupiących gofrów.
W międzyczasie na patelni smażymy sadzone jajka.
Na ciepłe gofry układamy plasterki pomidorka, sadzone jajko i posypujemy pokruszonym kozim serem. Wszystko solimy i pieprzymy.
W międzyczasie na patelni smażymy sadzone jajka.
Na ciepłe gofry układamy plasterki pomidorka, sadzone jajko i posypujemy pokruszonym kozim serem. Wszystko solimy i pieprzymy.
Wygląda apetycznie i do tego pięknie :)
OdpowiedzUsuńZjadła bym takie śniadanie :)
Oj tak, pychotki :). Dziękuję!
Usuń