Ziemniaczana sałatka ze szparagami
Sezon na szparagi powoli dobiega końca... Trudno będzie się rozstać z tym pysznym i zdrowym warzywem do następnego roku. Ale jeszcze na koniec mam dla Was pyszną letnią sałatkę ze szparagami w roli głównej.
Ziemniaczana sałatka ze szparagami smakuje wspaniale na zimno, ale jeśli chcecie możecie też ją podać na ciepło. Do tego szklanka kefiru i będzie pyszny letni obiad.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne pyszne sałatki ze szparagami w roli głównej:
- ziołowa sałatka ze szparagami
- sałatka z kaszą i zielonymi szparagami
- sałatka z bobem i zielonymi szparagami
- prosta sałatka ze szparagami i jajkiem
- sałatka ze szparagami i burratą
- sałatka z kaszką kuskus i szparagami
- sałatka ze szparagami i mozzarellą
- wiosenna sałatka ze szparagami i ziemniakami
- wiosenna sałatka z zielonymi szparagami
Ziemniaczana sałatka ze szparagami |
Ziemniaczana sałatka ze szparagami
Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:
- 1000 g młodych ziemniaków
- pęczek zielonych szparagów
- kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- koperek
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- oliwa z oliwek EV
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy na parze do miękkości. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, szparagi również gotujemy na parze, po czym przelewamy je zimną wodą lub wkładamy do lodu.
Czosnek przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy składniki sosu.
Ziemniaki kroimy na pół lub na ćwiartki, szparagi kroimy na mniejsze kawałki, a rzodkiewki w plasterki.
Warzywa mieszamy z sosem, posypujemy ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz