Ziemniaczana sałatka ze szparagami

zielone-szparagi-czerwone-rzodkiewki-salatka

Sezon na szparagi powoli dobiega końca... Trudno będzie się rozstać z tym pysznym i zdrowym warzywem do następnego roku. Ale jeszcze na koniec mam dla Was pyszną letnią sałatkę ze szparagami w roli głównej.
Ziemniaczana sałatka ze szparagami smakuje wspaniale na zimno, ale jeśli chcecie możecie też ją podać na ciepło. Do tego szklanka kefiru i będzie pyszny letni obiad.

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inne pyszne sałatki ze szparagami w roli głównej:

Ziemniaczana sałatka ze szparagami

Ziemniaczana sałatka ze szparagami

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1000 g młodych ziemniaków
  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • koperek

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • oliwa z oliwek EV
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy na parze do miękkości.  Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, szparagi również gotujemy na parze, po czym przelewamy je zimną wodą lub wkładamy do lodu.
Czosnek przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy składniki sosu.
Ziemniaki kroimy na pół lub na ćwiartki, szparagi kroimy na mniejsze kawałki, a rzodkiewki w plasterki.
Warzywa mieszamy z sosem, posypujemy ziołami.





Komentarze