Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem

ciemny-napoj-w-kieliszku

Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem jest idealna na jesienne i zimowe chłodne wieczory, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Wprawdzie trzeba na nią trochę poczekać, bo leżakowanie trwa kilka miesięcy, ale zdecydowanie warto. Ja zrobiłam ją z ciemnych owoców agrestu, pyszna jest też ta z jasnych. Natomiast imbir nadaje jej charakteru i przyjemnie rozgrzewa.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie także inne przepisy na nalewki:

Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem

Nalewka z agrestu z imbirem

Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania
Składniki:

  • 350 g agrestu
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml spirytusu
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 cm  kawałek imbiru

Wykonanie:

Agrest myjemy i usuwamy szypułki, wkładamy do słoika, posypujemy 2 łyżkami cukru i lekko rozgniatamy. Odstawiamy na 2-3 godziny. Imbir kroimy w plasterki, wrzucamy do agrestu. Zalewamy spirytusem i wodą. Słoik zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zlewamy alkohol i szczelnie go zamykamy w butelce, natomiast agrest zasypujmy cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie najlepiej na parapet, aż cukier się rozpuści. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem.
Z agrestu zlewamy syrop i wlewamy go do butelki ze spirytusem, mieszamy. Butelkę zakręcamy i odstawiamy na  minimum 5-6 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.
Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr kawowy. 



Komentarze