Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem
Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem jest idealna na jesienne i zimowe chłodne wieczory, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Wprawdzie trzeba na nią trochę poczekać, bo leżakowanie trwa kilka miesięcy, ale zdecydowanie warto. Ja zrobiłam ją z ciemnych owoców agrestu, pyszna jest też ta z jasnych. Natomiast imbir nadaje jej charakteru i przyjemnie rozgrzewa.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie także inne przepisy na nalewki:
Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem |
Nalewka z agrestu z imbirem
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwaniaSkładniki:
- 350 g agrestu
- 2 łyżki cukru
- 250 ml spirytusu
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 2-3 cm kawałek imbiru
Wykonanie:
Agrest myjemy i usuwamy szypułki, wkładamy do słoika, posypujemy 2 łyżkami cukru i lekko rozgniatamy. Odstawiamy na 2-3 godziny. Imbir kroimy w plasterki, wrzucamy do agrestu. Zalewamy spirytusem i wodą. Słoik zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zlewamy alkohol i szczelnie go zamykamy w butelce, natomiast agrest zasypujmy cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie najlepiej na parapet, aż cukier się rozpuści. Raz na jakiś czas potrząsamy słoikiem.
Z agrestu zlewamy syrop i wlewamy go do butelki ze spirytusem, mieszamy. Butelkę zakręcamy i odstawiamy na minimum 5-6 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.
Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr kawowy.
Z agrestu zlewamy syrop i wlewamy go do butelki ze spirytusem, mieszamy. Butelkę zakręcamy i odstawiamy na minimum 5-6 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.
Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr kawowy.
Komentarze
Prześlij komentarz