Chłodnik z kiszonych buraków
Dziś mam dla Was wspaniały przepis na orzeźwiający chłodnik z kiszonych buraków. Inspirację na tę zupę znalazłam u Dominiki Wojciak, czyli Jarzynowej. Przepisem zachwycą się wszyscy ci, którzy uwielbiają wszelkiego rodzaju kiszonki. Chłodnik bowiem powstał na bazie buraków kiszonych w kefirze. Osoby, które nie przepadają za zbyt intensywnymi smakami, mogą dodać do niej więcej kefiru.
Botwinka na blogu
Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na chłodniki:
- chłodnik z kiszoną botwinką
- Tarator, czyli ogórkowy chłodnik
- Chłodnik kokosowo-jabłkowy
- Chłodnik jabłkowy z cynamonem
- Tarator, czyli ogórkowy chłodnik
- Chłodnik kokosowo-jabłkowy
- Chłodnik jabłkowy z cynamonem
- Pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem
- Chłodnik
Chłodnik z kiszonych buraków |
Chłodnik z kiszonych buraków
Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:
- buraki kiszone w kefirze - kliknij w link po przepis
- ugotowane jajka
- rzodkiewka
- sól
- pieprz
- opcjonalnie kefir
- ulubiona zielenina do posypania
Wykonanie:
Zawartość słoika z kiszonymi burakami bardzo dokładnie blendujemy. Potem chłodnik można przecedzić, jeśli wolicie "gładką" konsystencję. Natomiast jeśli nie lubicie zbyt gęstej zupy, możecie ją rozrzedzić jeszcze kefirem.
Chłodnik podajemy dobrze schłodzony, posypany pokrojona rzodkiewką i świeżymi ziołami z dodatkiem jajka.
Cudo, aż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję <3
Usuń