Chłodnik z kiszonych buraków

fioletowa-zupa-z-jajkiem

Dziś mam dla Was wspaniały przepis na orzeźwiający chłodnik z kiszonych buraków. Inspirację na tę zupę znalazłam u Dominiki Wojciak, czyli Jarzynowej. Przepisem zachwycą się wszyscy ci, którzy uwielbiają wszelkiego rodzaju kiszonki. Chłodnik bowiem powstał na bazie buraków kiszonych w kefirze. Osoby, które nie przepadają za zbyt intensywnymi smakami, mogą dodać do niej więcej kefiru.

Botwinka na blogu

Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na chłodniki:

 
Chłodnik z kiszonych buraków

Chłodnik z kiszonych buraków

Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • buraki kiszone w kefirze - kliknij w link po przepis
  • ugotowane jajka
  • rzodkiewka
  • sól
  • pieprz 
  • opcjonalnie kefir
  • ulubiona zielenina do posypania



Wykonanie:

Zawartość słoika z kiszonymi burakami bardzo dokładnie blendujemy. Potem chłodnik można przecedzić, jeśli wolicie "gładką" konsystencję. Natomiast jeśli nie lubicie zbyt gęstej zupy, możecie ją rozrzedzić jeszcze kefirem.
Chłodnik podajemy dobrze schłodzony, posypany pokrojona rzodkiewką i świeżymi ziołami z dodatkiem jajka.







Komentarze

Prześlij komentarz