Krewetki z batatami i zielonym groszkiem

pomaranczowe-bataty-i-krewetki

W domu uwielbiamy wszelakie owoce morza! W czołówce plasują się kalmary, ośmiornica no i oczywiście krewetki. Ja osobiście mogłabym je jeść na okrągło. Z reguły kupuję krewetki surowe, mrożone i już obrane. Wtedy mam pewność, że to produkt, który został zamrożony tuż po wyciągnięciu z morza. Do tych świeżych lub ugotowanych podchodzę zawsze z pewnym dystansem.
W sezonie do tego dania koniecznie wykorzystajcie świeży zielony groszek. Będzie chrupiący i pełen smaku.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na krewetki:

Krewetki z batatami i zielonym groszkiem

Krewetki z batatami i zielonym groszkiem

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1000 g batatów
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku ( w sezonie świeżego)
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 puszka pomidorów pelati 
  • oliwa z oliwek EV
  • 500 g surowych rozmrożonych krewetek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • listki kolendry

Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy.
Cebulę, czosnek i imbir obieramy.  Czosnek i imbir drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na szerokiej i głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. 
Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody, szczelnie przykrywamy i dusimy, aż bataty będą miękkie. W momencie kiedy będą al dente dodajemy mrożony lub świeży groszek.
Następnie dodajemy pomidory, przyprawiamy i wrzucamy krewetki.  Dusimy pod przykryciem do momentu, aż krewetki będą miały piękny różowy kolor, co potrwa kilka minut. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy kolendrą.





Komentarze

Prześlij komentarz