Krewetki z batatami i zielonym groszkiem
W domu uwielbiamy wszelakie owoce morza! W czołówce plasują się kalmary, ośmiornica no i oczywiście krewetki. Ja osobiście mogłabym je jeść na okrągło. Z reguły kupuję krewetki surowe, mrożone i już obrane. Wtedy mam pewność, że to produkt, który został zamrożony tuż po wyciągnięciu z morza. Do tych świeżych lub ugotowanych podchodzę zawsze z pewnym dystansem.
W sezonie do tego dania koniecznie wykorzystajcie świeży zielony groszek. Będzie chrupiący i pełen smaku.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na krewetki:
- Curry z krewetkami i ananasem
- Kwiaty cukinii nadziewane krewetkami
- Krewetki smażone w miodzie i imbirze
- Spaghetti ze smażonymi pomidorami i krewetkami
- Risotto z fasolką szparagową i krewetkami
- Grillowane krewetki z czosnkiem
Krewetki z batatami i zielonym groszkiem |
Krewetki z batatami i zielonym groszkiem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1000 g batatów
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku ( w sezonie świeżego)
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 puszka pomidorów pelati
- oliwa z oliwek EV
- 500 g surowych rozmrożonych krewetek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- listki kolendry
Wykonanie:
Krewetki rozmrażamy.
Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Czosnek i imbir drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na szerokiej i głębokiej patelni na rozgrzanym oleju.
Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody, szczelnie przykrywamy i dusimy, aż bataty będą miękkie. W momencie kiedy będą al dente dodajemy mrożony lub świeży groszek.
Następnie dodajemy pomidory, przyprawiamy i wrzucamy krewetki. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż krewetki będą miały piękny różowy kolor, co potrwa kilka minut. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy kolendrą.
Mam tą samą miskę! Uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuńNooo faktycznie, widziałam :). Fajna jest!
UsuńByło pyszne, takie lekkie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuń