Zupa krem z dymki
Zaprzyjaźniony sąsiad obdarował mnie sporą ilością pięknej i wyrośniętej dymki. I zaczęłam się zastanawiać co z nią począć, kiedy to serki, pasty czy też sałatki z duża ilością szczypioru już się nam przejadły... No i wymyśliłam zupę! Wprawdzie nigdy nie jadłam takiej zupy, ale kto nie ryzykuje...😁.
Ryzyko się opłaciło, ponieważ zupa krem z dymki wyszła przepyszna.
Serdecznie zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Zupa krem z dymki
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:
- 2 pęczki dymki z grubym szczypiorem
- 500 g młodych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1,5 litra bulionu
- 200 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulki i szczypior kroimy na małe kawałki i szklimy w garnku na rozgrzanym maśle. Wlewamy bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy. Gotujemy, aż będą miękkie. Następnie wszystko blendujemy i przyprawiamy. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami zupy, a następnie przelewamy do garnka i wszystko dokładnie mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz