Pieczony placek z cukinii
Według mnie cukinia to zielona królowa lata 💚💚💚. Też tak uważacie? To pyszne i zdrowe warzywo daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Jest bardzo delikatne w smaku, więc można je przyrządzać na wiele sposobów: smażyć, gotować, zapiekać. Pysznie smakuje zarówno w daniach wytrawnych, jak i w tych słodkich.
Dziś zapraszam Was na rewelacyjny pieczony placek z cukinii. Jest pyszny i na ciepło i na zimno. Jego rodowód wywodzi się z Włoch, gdzie podawany jest także na słodko. Moja wersja jest wytrawna, ale następnym razem upiekę tę słodką, bo bardzo mnie ona intryguje.
Pieczony placek z cukinii |
Placek z cukinii
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 300 g młodej cukinii
- 125 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 120 ml mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól
- pieprz
- listki bazylii
- pomidorki
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Cukinie kroimy w cienkie plasterki i odstawiamy na godzinę. Jeśli puści wodę, odciskamy ją.
W misce mieszamy jajka, mąkę, masło, parmezan i mleko. Dodajemy plasterki cukinii, pokrojone listki bazylii, solimy oraz pieprzymy.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz