Marynowane grzyby

grzyby-w-sloiku


Dziś na blogu grzybowy klasyk, i powiem Wam szczerze, że sama byłam zaskoczona, że ten przepis nie pojawił się wcześniej na moim blogu. Powiem więcej, byłam przekonana, że on już tu jest 😀. nadrabiam więc zaległości i zostawiam Wam mój przepis na marynowane grzyby.
W naszym domu nie lubimy zbyt słodkiej marynaty do grzybów, więc ja nie daje zbyt dużo cukru.

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie też inne przepisy na grzybowe przetwory:

grzyby-w-zalewie-w-sloiku
Marynowane grzyby

Marynowane grzyby

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 2 kg małych grzybów ( najlepiej prawdziwków)
  • 1 łyżka soli

Marynata

  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka 
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
 

Wykonanie

  • Grzyby obgotowujemy w wodzie z łyżką soli przez 10 minut.
  • W międzyczasie w rondelku robimy marynatę. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki. Wrzucamy wraz z pozostałymi składnikami do garnuszka i doprowadzamy do zagotowania.
  • Grzyby odcedzamy na sitku, układamy ciasno w słoikach. 
  • Wlewamy gorąca marynatę z przyprawami i cebulą. Słoiki dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry nogami do wystygnięcia. 
  • Jeśli i grzyby i marynata są gorące słoików nie trzeba pasteryzować.
 
 
 
 

Komentarze