Marynowane grzyby
Dziś na blogu grzybowy klasyk, i powiem Wam szczerze, że sama byłam zaskoczona, że ten przepis nie pojawił się wcześniej na moim blogu. Powiem więcej, byłam przekonana, że on już tu jest 😀. nadrabiam więc zaległości i zostawiam Wam mój przepis na marynowane grzyby.
W naszym domu nie lubimy zbyt słodkiej marynaty do grzybów, więc ja nie daje zbyt dużo cukru.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na grzybowe przetwory:
Marynowane grzyby |
Marynowane grzyby
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 kg małych grzybów ( najlepiej prawdziwków)
- 1 łyżka soli
Marynata
- 1 szklanka octu 10%
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 4 listki laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie
- Grzyby obgotowujemy w wodzie z łyżką soli przez 10 minut.
- W międzyczasie w rondelku robimy marynatę. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki. Wrzucamy wraz z pozostałymi składnikami do garnuszka i doprowadzamy do zagotowania.
- Grzyby odcedzamy na sitku, układamy ciasno w słoikach.
- Wlewamy gorąca marynatę z przyprawami i cebulą. Słoiki dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry nogami do wystygnięcia.
- Jeśli i grzyby i marynata są gorące słoików nie trzeba pasteryzować.
Komentarze
Prześlij komentarz