Szarlotka z bezą i śliwkami
Jesień to nie tylko dynia, gruszki i grzyby. Jesień to także nasze pyszne polskie jabłka. Bardzo lubię wykorzystywać te zdrowe owoce w mojej kuchni. Przygotowuję z nich różne dania, zarówno te słodkie, jak i te wytrawne. Moi domownicy uwielbiają wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami. Tym razem na naszym stole pojawiła się szarlotka z bezą i śliwkami. To duet idealny. A do tego kruche ciasto i słodka beza. Mówię Wam, jest pysznie!
Szarlotka z bezą i śliwkami |
Szarlotka z bezą i śliwkami
Proporcje na formę 30 x 24 cm
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
Na ciasto
Na ciasto
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 2 łyżeczki → cukru waniliowego
Na piankę bezową:
Nadzienie:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru
Nadzienie:
- 5 średnich jabłek
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g śliwek
Wykonanie:
Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w formie. Posypujemy cynamonem i kardamonem. Śliwki kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w formie. Posypujemy cynamonem i kardamonem. Śliwki kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.
Szarlotka ze śliwkami a w przepisie ...jabłka 🤔.co jest grane ? 🤔 Masakra !!!!!
OdpowiedzUsuńNie widzę tu żadnej masakry. Proszę sobie poczytać co to jest szarlotka, a potem pisać komentarze.
Usuń