Sałatka z marynowanym czosnkowym śledziem i ziemniakami
Śledź to najpopularniejsza ryba w Polsce. Bardzo często pojawia się w naszej kuchni i na naszych talerzach, szczególnie gdy za oknem temperatury zaczynają nieco spadać. Nie wyobrażamy sobie bez niej Wigilii, świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra, Wielkanocy czy też rodzinnych spotkań i domówek z przyjaciółmi.
Ja jestem zapalonym śledziożercą i przygotowuję tę pyszną rybę w wielu odsłonach. Natomiast jeden przepis uwielbiam nade wszystkie inne. To śledzie marynowane w korzennej zalewie octowej, a potem zanurzone w charakternym sosie czosnkowym. Przepis ten jest z nami już od kilkudziesięciu lat, najpierw robiła go moja teściowa, a od ponad trzydziestu gości także w mojej kuchni. Powiem Wam, że to połączenie jest obłędne i danie to zawsze jako pierwsze znika z talerzy.
Czosnkowego śledzia postanowiłam też przygotować w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, aby podzielić się tym rewelacyjnym przepisem z większą rzeszą konsumentów. Natomiast specjalnie dla projektu postanowiłam urozmaicić nieco ten bazowy przepis i tak oto powstała sałatka z marynowanym czosnkowym śledziem i ziemniakami. Koniecznie zróbcie ją u siebie w domu, może na zbliżające się Andrzejki, lub na nadchodzące święta bożonarodzeniowe? Zdecydowanie warto!
Śledź - najpopularniejsze ryba w Polsce
W naszych domach śledź króluje nie tylko na wigilijnych i świątecznych stołach lub w dni
postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, szczególnie gdy za oknem robi się chłodno. Statystycznie każdy Polak zjada ich rocznie ponad 2 kilogramy. Są zdrowe i pełne wartości
odżywczych, a przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone
zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Śledzie to ryby pelagiczne,
zamieszkują w morzu strefę z dala od dna morskiego oraz brzegów. Śledź bałtycki osiąga długość 18-24 cm. Jego mięso jest miękkie, tłuste, i ma wyrazisty smak. Posiada sporo ości, które bardzo szybko i łatwo można usunąć po zamarynowaniu rybek w marynacie octowej.
Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.
Sezon na śledzia
Śledzie to jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Łowi się je prawie przez cały rok. W maju popularne są matiasy, czyli młode ryby przed pierwszym tarłem, od lipca do września – śledzie tłuste i słone z mleczną ikrą, a od października – najchudsze ryby.
Od wstąpienia Polski do UE połowy ryb na Bałtyku są limitowane. W zależności od sezonu limity połowu bywają podnoszone lub zmniejszane, na niektórych łowiskach wprowadza się całkowity zakaz. W 2018 roku flota polska w sumie złowiła rekordowe około 50 tys. ton. W 2020 roku limit przyznany Polsce to niespełna 39 tys. ton.
Sałatka z marynowanym śledziem i ziemniakami
Czas przygotowania: 60 minut + czas marynowania
Składniki:
- 6 średnich śledzi bałtyckich
- 500 g ziemniaków
- 3 kiszone ogórki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Marynata do śledzi:
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka gorczycy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- kawałek kory cynamonowej
- 4 goździki
Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy majonez, jogurt, czosnek, sól i pieprz. Filety śledziowe wkładamy do sosu i mieszamy. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Komentarze
Prześlij komentarz