Cytrynowe ciasteczka świąteczne z lukrem
Dzisiaj zapraszam Was po kolejne świąteczne inspiracje. Tym razem są to kruche ciasteczka mocno pachnące cytryną. Będą idealne na bożonarodzeniowy stół, jako urozmaicenie dla klasycznych pierniczków.
Cytrynowe ciasteczka świąteczne z lukrem są bajecznie proste do zrobienia. Do wykrawania ciasta użyjcie Waszych ulubionych foremek, a potem polukrujcie je i ozdóbcie różnego kształtu cukrowymi posypkami.
Cytrynowe ciasteczka świąteczne |
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- starta skórka z jednej cytryny
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
- posypka
Wykonanie:
Zimne
masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto,
formując je w kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do
lodówki.
Po
tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno
ono mieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy z niego
gwiazdki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka
powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Gdy ciastka całkowicie wystygną, szykujemy lukier. W szklance mieszamy
cukier puder z sokiem z cytryny. Lukier powinien być gęsty, jeśli będzie
za rzadki dodajemy nieco więcej cukru. Gotowym lukrem polewamy ciasteczka i posypujemy posypką.
Komentarze
Prześlij komentarz