Kremowy sernik ze skórką pomarańczową
Delikatny, pyszny i prosty do przygotowania deser na sylwestrową noc albo na świąteczny obiad w Nowy Rok? Jeśli szukacie takiego przepisu, to oczywiście służę Wam pomocą. Kremowy sernik ze skórką pomarańczową dokładnie taki jest. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i upiec. Ważne jest, aby nie napowietrzać zbyt mocno masy, wtedy Wasz sernik będzie równy jak stół i się nigdzie nie zapadnie. Prościej nie można, prawda?
Pamiętajcie tylko, żeby produkty do sernika miały temperaturę pokojowa, a po upieczeniu i wystygnięciu sernik musi spędzić co najmniej 5 godzin w lodówce. Ja zawsze piekę go po prostu dzień wcześniej.
Kremowy sernik ze skórką pomarańczową |
Kremowy sernik ze skórką pomarańczową
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na formę o średnicy 20 cm
Składniki
Ciasto:
- 1000 g białego sera z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 200 ml kremówki 30%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki skórki pomarańczowej
Polewa czekoladowa:
- 70 g kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo
- skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
Składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce miksujemy biały ser z obydwoma cukrami, następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodajemy kremówkę, miksujemy i dodajemy mąkę, miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni, na dnie stawiamy naczynie z wodą. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a całą tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową. Masa jest rzadka i może wyciekać.
Sernik pieczemy przez 90 minut. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie z wodą, a sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy będzie całkowicie zimny chowamy go do lodówki na minimum 5 godzin.
Polewa
Do garnuszka wlewamy śmietankę i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy na malutkim ogniu, raz na jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Gdy polewa nieco przestygnie i zacznie tężeć polewamy nią zimny sernik. Na wierzchu układamy skórkę.
Super sernik, trzymając się przepisu wyszedł doskonale
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy, smacznego :)
Usuń