Świąteczny śledź w trzech odsłonach

kawalki-ryby-w-bialej-misce


Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ryb. Wiadomo, że to one są jednym z bohaterów Wigilii, ale jemy je także w pozostałe świąteczne dni.  Goszczą one na naszym stole w kilku odsłonach i smakach. Wśród nich wyróżnia się śledź, zdecydowanie jest go najwięcej, bo i sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ryba ta to doskonała alternatywa dla karpia. Ale ryby jemy także przez cały rok, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam mnóstwo wartości odżywczych i walorów smakowych. Wybierajmy te #naturalniebałtyckie.

Dziś specjalnie dla projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam przepis na wyjątkowego śledzia. Marynowany świąteczny śledź w trzech odsłonach, to ryba z trzema pysznymi domowymi sosami: żurawinowym, chrzanowym i tatarskim.


Świąteczny śledź w trzech odsłonach



Ryba na zdrowie

Mięso ryb charakteryzuje się wyjątkowymi zaletami żywieniowymi, obok wysokiej wartości odżywczej białek, na szczególne podkreślenie zasługuje bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (szczególnie D i A) oraz rzadko spotykanych mikroelementów (jod, selen). Wiele osób nie je ryb, twierdząc, że nie lubi ich smaku. To oznacza, że nigdy nie jedli świeżo złowionej, prawidłowo przechowywanej i dobrze przyrządzonej ryby. Gatunków ryb i możliwości ich obróbki jest tak wiele, że każdy znajdzie dla siebie smak i formę, którą polubi. Warto spróbować!


Wartości odżywcze śledzia

Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.


Świąteczny śledź w trzech odsłonach

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych 

Marynata:

  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 4 goździki 

Sos żurawinowy:

  • 250 żurawiny
  • 5 łyżek cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka chrzanu

Sos tatarski

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki konserwowe
  • pół słoika marynowanych prawdziwków
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego 
  • sól
  • pieprz

Sos chrzanowy

  • mały słoiczek startego chrzanu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • gęsta śmietana
  • szczypta cukru
  • sól
  • szczypta kwasku cytrynowego



Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wkładamy do niej śledzie, przykrywamy i odstawiamy na 1 dzień w chłodne miejsce.
Po tym czasie śledzie odcedzamy, zostawiamy na sitku do całkowitego odcieknięcia. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na dzwonka. 

Sos żurawinowy

Do garnuszka dodajemy 250 g świeżej żurawiny, 5 łyżek cukru i sok z 1/2 cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści zwiększamy jego moc. Gotujemy przez 20 minut, aż płyn odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy sos będzie zimny dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy.

Sos tatarski
Jajka i ogórki ścieramy na grubej tarce lub kroimy w kostkę, grzyby drobniutko kroimy Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy i przyprawiamy.

Sos chrzanowy
Chrzan odciskamy z na nadmiaru płynu na sitku. Jajka ścieramy na grubej tarce, dodajemy do chrzanu wraz ze śmietaną i przyprawami. Dokładnie mieszamy.

Na półmisku układamy śledzie, sosy wkładamy do miseczek.







Komentarze