Pieczone donuty z polewą czekoladową

 
Pieczone donuty z polewą czekoladową


Karnawał w pełni, więc obowiązkowo na naszym stole muszą się pojawić karnawałowe słodkości. Dziś zapraszam Was na amerykańskie pączki, czyli donuty.
To takie pyszne pączki z dziurką znane nam z różnych sieciówek i kawiarni. Tym razem mam dla Was ich nieco lżejszą wersję. Pieczone donuty z polewą czekoladową są bardzo proste do przygotowania i są zdecydowanie mniej kaloryczne, niż te smażone w głębokim tłuszczu.

Kulinarne inspiracje



okragle-czekoladowe-ciastka-z-dziura



Pieczone donuty z polewą czekoladową

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na 8 ciastek

Składniki: 

  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego

Polewa czekoladowa:⁠

  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej ⁠⠀
  • 100 ml śmietanki 30%⁠⠀
  • 1 łyżka miękkiego masła⁠


Dodatkowo:
  • kolorowa posypka



Wykonanie

  • W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy pozostałe i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15-20 minut. 
  • Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub do torebki na mrożonki, odcinamy rożek i wyciskamy do formy na donuty wysmarowanej tłuszczem. Ciasto powinno sięgać do połowy foremki.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. 
  • Po upieczeniu studzimy ciastka na kratce.
  • W międzyczasie szykujemy polewę. 
  • W rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietankę z pokruszoną czekoladą. 
  • Mieszamy raz na jakiś czas. 
  • Gdy czekolada się rozpuści dodajemy masło i mieszamy. 
  • Odstawiamy do przestygnięcia, gdy polewa zacznie tężeć maczamy w niej górę ciastka, a następnie posypujemy kolorową posypką.
  • Układamy na kratce i czekamy, aż polewa całkowicie stwardnieje.



Komentarze