Kakaowe kulki mocy
Czy są tu wielbiciele słodkości? Wiem, że zdecydowanie tak 💓. I dlatego dziś przychodzę do Was z małym co nieco do kawy. Kakaowe kulki mocy to bardzo prosty i zarazem zdrowy deser czy przekąska. Zostały zrobione na bazie daktyli, nie zawierają cukru, ani innych słodzików. daktylowe kulki można obtoczyć w sezamie, wiórkach kokosowych, mielonych orzechach lub w kakao. Tutaj ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia. Kulki mocy będą idealnie pasowały do filiżanki mocnej i dobrej kawy.
Kakaowe kulki mocy |
Do przygotowania kawy użyłam kawiarki Bialetti. Uważam, że to niezbędny kuchenny sprzęt każdego kawosza, a ja się do takich właśnie zaliczam. To stalowa ciśnieniowa kawiarka, czyli włoska klasyka gatunku. Włoska firma w 1933 roku wyprodukowała pierwszą kawiarkę o nazwie Moka. Od tamtej pory ciśnieniowe zaparzacze marki Bialetti stały się hitem panującym w kuchniach wszystkich miłośników kawy nieprzerwanie po dziś dzień. Za jej pomocą przyrządzimy klasyczne, mocne espresso, a także bazę do kawy z mlekiem, cappuccino, caffe latte lub americano.
Prosta budowa i solidne wykonanie sprawiają, że sprawdzi się w każdym domu i posłuży przez długie lata. Zasada działania i nieskomplikowana obsługa gwarantują nam, że każdy bez problemu poradzi sobie z zaparzeniem idealnej kawy. Istotne jest też to, że kawiarka działa na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym także na indukcyjnej. Ja właśnie taką posiadam. Dzięki swojemu uniwersalnemu zastosowaniu kawiarkę można używać na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej oraz, tak jak już napisałam, na indukcyjnej.
A poza tym wszystkim, dzięki swojemu eleganckiemu designowi stawowi także piękną dekoracje naszej kuchni, czyli mamy dwa w jednym - przyjemne z pożytecznym. Ja bardzo doceniam takie detale.
Pod tym linkiem znajdziecie także inne rodzaje kawiarek Bialetti.
Kakaowe kulki mocy
Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1 szklanka daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 szklanka mielonych włoskich orzechów
- czubata łyżeczka kakao
Do obtaczania:
- sezam
- wiórki kokosowe
- kakao
- zmielone orzechy
Wykonanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 2 godziny. Odcedzamy, zachowując 2-3 łyżki płynu. Daktyle, masło orzechowe i kakao blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, dodajemy nieco płynu z daktyli. Na koniec dodajemy mielone orzechy i ponownie blendujemy.
Gotową masę chowamy na 60 minut do lodówki. Następnie zwilżonymi olejem dłońmi formujemy kulki o wielkości włoskiego orzecha. Każda kulkę dokładnie obtaczamy w wybranej posypce.
Kulki chowamy do lodówki, najlepiej smakują następnego dnia.
Kawiarkę Bialetti kupicie w sklepie on line https://www.garneczki.pl/
Komentarze
Prześlij komentarz