Warzywa pieczone z fetą

kolorowe-warzywa-w-misce-z-serem
 

Ostatnio gdzie się nie obejrzę, to pieczona feta. No i mi też się jej zachciało. Tylko ja zrobiłam ją w nieco innej wersji, niż ta które króluje teraz w  sieci. Swego czasu Beatka z Praktykulinarni pokazywała pieczone warzywa z fetą i sobie pomyślałam: taaaak, to jest to. Przed Wami pyszne i aromatyczne danko, u mnie w wersji bez mięsa, ale spokojnie można dodać też np. kurczaka.

Ja idę schłodzić białe wytrawne wino, będzie tu idealnie pasowało, a potem powspominam ostatnie greckie wakacje.


Warzywa pieczone z fetą
 

Warzywa pieczone z fetą

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii 
  • 1 duży malinowy pomidor
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 plaster fety
  • oliwa z oliwek
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz 
  • świeża kolendra

 

 

Wykonanie:

Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Ziemniaki kroimy w łódki,  marchew i paprykę w słupki, a cukinię w półplasterki.  Ziemniaki i marchewkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy 2-3 łyżkami oliwy, dokładnie mieszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Następnie dodajemy ząbki czosnku, cebulę i paprykę, wszystko mieszamy i pieczemy kolejne 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojonego w plastry pomidora oraz fetę. Wszystko posypujemy przyprawami oraz delikatnie skrapiamy oliwą, pieczemy kolejne 10-15 minut.

Danie podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika posypane listkami kolendry.




Komentarze