Warzywa pieczone z fetą
Ostatnio gdzie się nie obejrzę, to pieczona feta. No i mi też się jej zachciało. Tylko ja zrobiłam ją w nieco innej wersji, niż ta które króluje teraz w sieci. Swego czasu Beatka z Praktykulinarni pokazywała pieczone warzywa z fetą i sobie pomyślałam: taaaak, to jest to. Przed Wami pyszne i aromatyczne danko, u mnie w wersji bez mięsa, ale spokojnie można dodać też np. kurczaka.
Ja idę schłodzić białe wytrawne wino, będzie tu idealnie pasowało, a potem powspominam ostatnie greckie wakacje.
Warzywa pieczone z fetą |
Warzywa pieczone z fetą
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cukinii
- 1 duży malinowy pomidor
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 plaster fety
- oliwa z oliwek
- 1,5 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
- świeża kolendra
Wykonanie:
Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Ziemniaki kroimy w łódki, marchew i paprykę w słupki, a cukinię w półplasterki. Ziemniaki i marchewkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy 2-3 łyżkami oliwy, dokładnie mieszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Następnie dodajemy ząbki czosnku, cebulę i paprykę, wszystko mieszamy i pieczemy kolejne 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojonego w plastry pomidora oraz fetę. Wszystko posypujemy przyprawami oraz delikatnie skrapiamy oliwą, pieczemy kolejne 10-15 minut.
Danie podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika posypane listkami kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz