Brownie z ciecierzycy
Pyszne i zdrowe ciasto, którego składniki należy tylko przez chwilę zblendować, a potem upiec, czy to możliwe, żeby to było takie proste? Tak, to jest bardzo proste. Brownie z ciecierzycy właśnie tak szybko przygotujemy. Jest wilgotne i dosyć ciężkie, pięknie pachnie bananem, a ciecierzycy w nim nie czuć wcale. To kolejny fajny sposób na wykorzystanie strączkowych na słodko.
Brownie z ciecierzycy |
Brownie z ciecierzycy
Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje na formę o wymiarach 20 x 20 cm
Składniki:
- 240 g cieciorki (1 puszka)
- 3 jajka
- 1 bardzo dojrzały banan
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- orzechy pekan
- płatki kokosowe
Wykonanie:
Ciecierzycę odcedzamy na sitku i następnie dokładnie blendujemy z pozostałymi składnikami.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem robimy test drewnianego patyczka. Gdyby był mokry pieczemy jeszcze kilka minut.
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy kokosem i orzechami. Ciasto kroimy, gdy całkiem wystygnie.
Inspiracja Dieta bez diety.
Wygląda mega! Jutro testuję :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńCudownie prosty przepis, mega szybkie wykonanie, a smak ..hmmm mniam:) w dodatku zdrowe, bardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :). Bardzo mi miło
Usuń