Łosoś po tajsku z warzywami
Pyszny, aromatyczny i kolorowy obiad to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Łosoś po tajsku z warzywami to szybkie danie rodem z kuchni orientalnej. Jest bardzo prosty do przygotowania, a wszystkie niezbędne do niego składniki kupicie bez żadnego problemu.
Łosoś po tajsku z warzywami |
Łosoś po tajsku z warzywami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 400 g fileta z łososia
- sól
- pieprz
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3 listki kafir
- 1 trawa cytrynowa
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 200 g groszku cukrowego
- 1 plaster świeżego ananasa
- 1 łyżka posiekanego szczypiorek
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- sok z limonki
- 100 g ryżu jaśminowego
Wykonanie
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do szerokiego rondla wlewamy mleczko koksowe, dodajemy trawę, listki kafir, pastę curry, cukier i delikatnie podgrzewając mieszamy, aż wszystko się połączy i gotujemy przez 5 minut.
Papryki kroimy w paski, cebulę w ósemki, a ananasa w kostkę. Wszystkie warzywa, łącznie z groszkiem wrzucamy do rondla i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą al dente. Doprawiamy sosem rybnym.
Łososia solimy i pieprzymy, a następnie smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
Warzywa z sosem przekładamy na talerz, układamy na nich łososia, skrapiamy sokiem z limonki, wykładamy ryż. Posypujemy czarnym sezamem i szczypiorkiem.
Wygląda przepysznie, bardzo kolorowo.
OdpowiedzUsuń