Łosoś po tajsku z warzywami


Pyszny, aromatyczny i kolorowy obiad to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Łosoś po tajsku z warzywami to szybkie danie rodem z kuchni orientalnej. Jest bardzo prosty do przygotowania, a wszystkie niezbędne do niego składniki kupicie bez żadnego problemu.


Łosoś po tajsku z warzywami


Łosoś po tajsku z warzywami

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 400 g fileta z łososia
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 listki kafir
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu  rybnego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 200 g groszku cukrowego
  • 1 plaster świeżego ananasa
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorek
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • sok z limonki
  • 100 g ryżu jaśminowego



Wykonanie

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Do szerokiego rondla wlewamy mleczko koksowe, dodajemy trawę, listki kafir, pastę curry, cukier i delikatnie podgrzewając mieszamy, aż wszystko się połączy i gotujemy przez 5 minut.  

Papryki kroimy w paski, cebulę w ósemki, a ananasa w kostkę. Wszystkie warzywa, łącznie z groszkiem wrzucamy do rondla i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą al dente. Doprawiamy sosem rybnym.

Łososia solimy i pieprzymy, a następnie smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

Warzywa z sosem przekładamy na talerz, układamy na nich łososia, skrapiamy sokiem z limonki, wykładamy ryż. Posypujemy czarnym sezamem i szczypiorkiem.






Komentarze

Prześlij komentarz