Makaron ze szparagami i czosnkiem
Uwielbiam takie proste dania z minimalną ilością składników. Takie które przygotujemy w czasie, gdy gotuje się nam makaron. Makaron ze szparagami i czosnkiem jest właśnie takim daniem. W sezonie na te pyszne i zdrowe warzywa dodaję je gdzie tylko mogę. Są łatwe i szybkie do przygotowania, bo nie trzeba ich obierać i wystarczy im dosłownie kilka minut gotowania. Do tego dobra oliwa z oliwek, świeżo stary parmezan, ulubione zioła i pyszny majowy obiad gotowy.
Makaron ze szparagami i czosnkiem |
Makaron ze szparagami i czosnkiem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 1/2 opakowania makaronu ( u mnie penne)
- świeże zioła
- świeżo starty parmezan
Wykonanie
Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Szklimy na rozgrzanej oliwie na patelni. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnię, łebki odkładamy na razie na bok. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie wrzucamy łebki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu przekładamy go na patelnię i dokładnie mieszamy z warzywami. Skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem i ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz