Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem
Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem |
W moim dzisiejszym przepisie wykorzystałam produkty nowej polskiej marki Ecotrendy. Ecotrendy to sklep internetowy, który zrodził się z uważności i troski dotyczącej ciała, dobrego funkcjonowania organizmu oraz doboru najlepszych składników codziennej diety i pielęgnacji. Kupicie w nim wyselekcjonowane produkty polskich marek. W ofercie marka posiada zdrową żywność (m. inn. nasiona, orzechy, słodziki, miody, oleje i mieszanki chlebowe), kosmetyki naturalne, produkty zero waste i do aromaterapii.
Sałatkę podałam z dodatkiem chleba orkiszowego, który upiekłam z mieszanki do wypieku chleba orkiszowego Ecotrendy. Jest to gotowa mieszanka z doskonałym składem bez żadnych ulepszaczy, do które wystarczy dodać tylko drożdże i wodę. Mój chlebek upiekłam w żeliwnym garnku, wyszedł pyszny z chrupiącą skórką.
Wyruszcie z Ecotrendami w podróż po zdrowie!
Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy bulgur
- 3 łyżki orzechów laskowych Ecotrendy
- 2 łyżki pestek dyni Ecotrendy
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 3 łyżki ziarenek granatu
- 2 łyżki posiekanej natki
Sos:
- 2 łyżki oleju z pestek dyni Ecotrendy
- 1 łyżeczka miodu akacjowego Ecotrendy
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ocieknięcia.
Orzechy i pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną delikatnie pachnieć. Nie wolno ich przypalić, bo będą gorzkie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski wsypujemy kaszę, orzechy, pestki, ziarenka granatu, cebulę i natkę. W szklance mieszamy składniki sosu, dodając 2 łyżki zimniej wody. Sos mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami sałatki.
Komentarze
Prześlij komentarz