Sałatka z warzyw z grilla
Dziś mam dla Was pyszną sałatkę z grillowanych warzyw podaną z dodatkiem koziego sera i pomidorków. Uwielbiam takie lekkie dania i w sezonie grillowym często je przygotowuję. Mięsożercy mogą sobie jeszcze ugrillować kiełbasę lub pierś z indyka. Sałatkę możemy podawać i na ciepło i na zimno. W obydwu wersjach będzie pyszna.
Do mojego dania wybrałam bataty, marchewkę i bakłażana, ale doskonale będzie tu też pasowała papryka lub ziemniaki.
Sałatka z warzyw z grilla |
Sałatka z warzyw z grilla
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 batat
- 1 marchewka
- 1 mały bakłażan
- garść listków szpinaku
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 3 plasterki koziego sera
- oliwa z oliwek EV
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- świeże zioła
Wykonanie
Batata i bakłażana kroimy w plasterki, marchewkę w słupki. Smarujemy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i rozmarynem. Grillujemy na rozgrzanym grillu, aż warzywa będą miękkie. Warzywa możemy także przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku.
W misce układamy listki szpinaku, grillowane warzywa, pomidorki i ser. Wszystko posypujemy pieprzem, solą, świeżymi ziołami i skrapiamy oliwą. Podajemy w towarzystwie greckiego jogurtu.
Komentarze
Prześlij komentarz