Omlet ze szparagami i serem feta
Dziś mam dla Was kolejny szybki i pyszny pomysł na zielone szparagi. Sezon na te najlepsze, bo polskie będzie się pewni powoli kończył, wiec trzeba korzystać, póki są.
Omlet ze szparagami i serem feta może być pożywnym śniadaniem, smakowitym lunchem lub lekką ciepła kolacją. Wybór należy do Was. Ja zielone szparagi mogę jeść o każdej porze dnia 😀. Zamiast fety idealnie też będzie tu pasował ser kozi, albo na przykład wędzony twaróg.
Omlet ze szparagami i serem feta |
Omlet ze szparagami i serem feta
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 5 dużych jaj
- kawałek sera feta
- oliwa z oliwek EV
- sól
- pieprz
- świeże ulubione zioła, u mnie oregano
Wykonanie
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki.
Na patelni delikatnie podgrzewamy oliwę z oliwek, kładziemy szparagi i przykrywamy patelnię. Podgrzewamy je na średnim ogniu przez około 6-7 minut, pod wpływem pary szparagi będą się dusić. Raz na jakiś je mieszamy.
W kubku dokładnie mieszamy jajka, dodajemy sól i pieprz. Jajeczną masę wylewamy na szparagi, patelnię przykrywamy i smażymy omlet, aż jaka się zetną. Na koniec posypujemy serem feta i świeżymi ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz