Puszysta pianka truskawkowa
Dziś mam dla Was kolejny przepis na nasze pyszne polskie truskawki. Puszysta pianka truskawkowa to taki klasyk, który pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Wystarczą tylko cztery składniki, aby powstał pyszny truskawkowy mus. Ja z reguły robię go w szklanych słoiczkach, bo bardzo fajnie i łatwo się przechowują w lodówce. Pamiętajcie, żeby przechowywać piankę zawsze pod przykryciem, żeby nie łapała lodówkowych zapachów.
Puszysta pianka truskawkowa |
Puszysta pianka truskawkowa
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Składniki:
- 500 g truskawek
- 500 ml śmietanki kremówki
- 6 łyżeczek żelatyny
- 70 g cukru
Wykonanie
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Truskawki miksujemy razem z cukrem.
Żelatynę
bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce. Nie może się zagotować!
Mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego
przestudzenia.
W
osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę. Do przestudzonej żelatyny
dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie
powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując.
Do ubitej śmietany dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach.
Gotową masę przelewamy do szklaneczek i wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch ozdabiamy truskawkami.
Komentarze
Prześlij komentarz