Puszysta pianka truskawkowa

rozowy-krem-w-sloiku
 

Dziś mam dla Was kolejny przepis na nasze pyszne polskie truskawki. Puszysta pianka truskawkowa to taki klasyk, który pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Wystarczą tylko cztery składniki, aby powstał pyszny truskawkowy mus. Ja z reguły robię go w szklanych słoiczkach, bo bardzo fajnie i łatwo się przechowują w lodówce. Pamiętajcie, żeby przechowywać piankę zawsze pod przykryciem, żeby nie łapała lodówkowych zapachów.


Puszysta pianka truskawkowa

Puszysta pianka truskawkowa

Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 70 g cukru


Wykonanie

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Truskawki miksujemy razem z cukrem. 
Żelatynę bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce. Nie może się zagotować! Mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W osobnej misce ubijamy na  sztywno śmietanę. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując.
Do ubitej śmietany dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach.
Gotową masę przelewamy do szklaneczek i wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch ozdabiamy truskawkami.

 

 

Komentarze