Szybka tarta ze szparagami i kozim serem
Dziś kuchnia Gatity serwuje prosty i pyszny obiad. Zawsze mam w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, tak na wszelki wypadek, bo można z niego wyczarować szybkie dania z tego co mamy pod ręką. Tym razem szparagi czekały na swoją kolejkę, nie miałam na nie pomysłu, ale jak jest francuskie, to pomysł zawsze się znajdzie.
Szybka tarta ze szparagami i kozim serem jest pyszna i na ciepło i na zimno. To idealny lekki obiad czy kolacja. Na pewno wielbiciele zielonych szparagów będą zachwyceni!
Szybka tarta ze szparagami i kozim serem |
Szybka tarta ze szparagami
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm
Składniki:
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 200 ml gęstej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- łyżeczka suszonego tymianku
- 1 pęczek zielonych szparagów
- oliwa z oliwek
- kawałek koziego sera
- świeże tymianek do posypania
Wykonanie
Formę wyklejamy ciastem, nakłuwamy je widelcem.
Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami, wylewamy na ciasto. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi układamy na cieście, malujemy je oliwą.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim pokruszony ser i posypujemy świeżymi ziołami. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno.
Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami, wylewamy na ciasto. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi układamy na cieście, malujemy je oliwą.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim pokruszony ser i posypujemy świeżymi ziołami. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz