Szybka tarta ze szparagami i kozim serem

 

Dziś kuchnia Gatity serwuje prosty i pyszny obiad. Zawsze mam w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, tak na wszelki wypadek, bo można z niego wyczarować szybkie dania z tego co mamy pod ręką. Tym razem szparagi czekały na swoją kolejkę, nie miałam na nie pomysłu, ale jak jest francuskie, to pomysł zawsze się znajdzie.

Szybka tarta ze szparagami i kozim serem jest pyszna i na ciepło i na zimno. To idealny lekki obiad czy kolacja. Na pewno wielbiciele zielonych szparagów będą zachwyceni!


Szybka tarta ze szparagami i kozim serem



Szybka tarta ze szparagami

Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm

Składniki: 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  •  sól 
  • pieprz
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • kawałek koziego sera
  • świeże tymianek do posypania


Wykonanie

Formę wyklejamy ciastem, nakłuwamy je widelcem. 

Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami, wylewamy na ciasto. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi układamy na cieście, malujemy je oliwą. 

Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim pokruszony ser i posypujemy świeżymi ziołami. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno.




Komentarze