Ekspresowe ogórki konserwowe


Dziś mam dla Was szybki przepis na ogórki. Oprócz ogórków małosolnych często robię też takie ekspresowe ogórki konserwowe. Wystarczy dwa, trzy dni potrzymać je w zalewie - w zależności od tego jak mocne je lubicie - i są gotowe do jedzenia.
Pamiętajcie tylko, że ten przepis nie nadaje się do robienia ogórków na zimę, ponieważ ma dużo więcej octu.  Po dłuższym czasie trzymania warzyw w tej marynacie, ogórki były by bardzo kwaśne.

Ekspresowe ogórki konserwowe

Ekspresowe ogórki konserwowe

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 500 g zielonych małych ogórków
  • 1/2 łyżki soli niejodowanej


Marynata:

  • 100 g brązowego cukru
  • 500 ml octu jabłkowego lub winnego


Dodatkowo:

  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 2 baldachy kopru
  • 1 mała cebula

Wykonanie:

Ogórki wkładamy do słoika i zasypujemy solą. Odstawiamy na 6-7 godzin, po czym odlewamy sok.
Ogórki wkładamy pioowo do słoika. Cebulę kroimy w piórka, wkładamy ją pomiędzy ogórki. Do słoika wrzucamy przyprawy i koper.
W międzyczasie w garnuszku zagotowujemy ocet z cukrem. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.




Komentarze