Ekspresowe ogórki konserwowe
Dziś mam dla Was szybki przepis na ogórki. Oprócz ogórków małosolnych często robię też takie ekspresowe ogórki konserwowe. Wystarczy dwa, trzy dni potrzymać je w zalewie - w zależności od tego jak mocne je lubicie - i są gotowe do jedzenia.
Pamiętajcie tylko, że ten przepis nie nadaje się do robienia ogórków na zimę, ponieważ ma dużo więcej octu. Po dłuższym czasie trzymania warzyw w tej marynacie, ogórki były by bardzo kwaśne.
Ekspresowe ogórki konserwowe
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 500 g zielonych małych ogórków
- 1/2 łyżki soli niejodowanej
Marynata:
- 100 g brązowego cukru
- 500 ml octu jabłkowego lub winnego
Dodatkowo:
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka gorczycy
- 2 baldachy kopru
- 1 mała cebula
Wykonanie:
Ogórki wkładamy do słoika i zasypujemy solą. Odstawiamy na 6-7 godzin, po czym odlewamy sok.
Ogórki wkładamy pioowo do słoika. Cebulę kroimy w piórka, wkładamy ją pomiędzy ogórki. Do słoika wrzucamy przyprawy i koper.
W międzyczasie w garnuszku zagotowujemy ocet z cukrem. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Komentarze
Prześlij komentarz