Makaron z kwiatami cukinii i pesto
Makaron z kwiatami cukinii i pesto |
Makaron z kwiatami cukinii i pesto
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 4 kwiaty cukinii z owocami
- 4 baby cukinie
- 1 duży ząbek czosnku
- 2-3 łyżki ulubionego pesto
- oliwa z oliwek EV
- sól
- pieprz
- 1/2 opakowania makaronu ( u mnie rurki)
- świeżo starty parmezan
- świeża bazylia
Wykonanie:
Czosnek kroimy w cienkie plasterki, delikatnie szklimy na rozgrzanej oliwie. Baby cukinie kroimy wzdłuż w cienkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw, wrzucamy do czosnku i przesmażamy razem przez 2 minuty, solimy i pieprzymy. Na wierzchu układamy kwiaty cukinii, przykrywamy patelnię i smażymy przez kolejne 2 minuty.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy zachowując 2-3 łyżki wody z gotowania. Gorący makaron przekładamy do dużej miski, dodajemy wodę z gotowania, pesto i plasterki cukinii. Dokładnie mieszamy. Na górze układamy kwiaty cukinii, posypujemy świeżo starym parmezanem i ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz