Makaronowa sałatka z fetą

 
makaron-kolorowa-papryka-oliwki

Dziś przychodzę do Was z daniem idealnym na panujące za oknem upały. Makaronowa sałatka z fetą i oliwkami ma iście wakacyjny klimat i bez wychodzenia z domu możemy się od razu przenieść z nią do Grecji. Jej przygotowanie zajmie nam w sumie tyle, ile będzie się gotował makaron. Natomiast jeśli temperatura co nieco spadnie, sałatkę możemy też podać na ciepło. Będzie też idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa.


Makaronowa sałatka z feta

Makaronowa sałatka z fetą

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 100 suchego makaronu (u mnie muszelki)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki 
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 garści zielonych oliwek
  • 1 plaster fety
  • oliwa z oliwek EV
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oregano

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą, odcedzamy. Papryki kroimy w małą kostkę, cebulę w piórka.  W misce mieszamy zimny makaron z warzywami i przyprawami. Dodajemy oliwki i fetę. Fetę możemy też od razu pokruszyć.




Komentarze